Hanuman Chalisa Lyrics In Hindi 2023 | श्री हनुमान चालीसा

श्री हनुमान चालीसा | Hanuman Chalisa Lyrics In Hindi कोई साधारण पाठ नहीं है। भगवान श्री राम ने हनुमान जी को कलयुग के अंत तक धरती पर ही रहने का आदेश दिया है। वायुपुत्र अमर है और धरती पर ही है। वह अपने भक्तो पर सदैव कृपालू रहते है। और उनकी हर इच्छा पूरी करते है।

Hanuman Chalisa Lyrics in Hindi
Hanuman Chalisa Hindi Lyrics

वह भक्तो के सारे दुःख हर लेते है। इसीलिए उन्हें संकट मोचन महाबली हनुमान कहाँ जाता है।

Sankat Mochan Hanuman Chalisa Lyrics In Hindi

दोहा :

श्रीगुरु चरन सरोज रज, निज मनु मुकुरु सुधारि।
बरनऊं रघुबर बिमल जसु, जो दायकु फल चारि।।
बुद्धिहीन तनु जानिके, सुमिरौं पवन-कुमार।
बल बुद्धि बिद्या देहु मोहिं, हरहु कलेस बिकार।।

चौपाई :

जय हनुमान ज्ञान गुन सागर।
जय कपीस तिहुं लोक उजागर।।

रामदूत अतुलित बल धामा।
अंजनि-पुत्र पवनसुत नामा।।

महाबीर बिक्रम बजरंगी।
कुमति निवार सुमति के संगी।।

कंचन बरन बिराज सुबेसा।
कानन कुंडल कुंचित केसा।।

हाथ बज्र औ ध्वजा बिराजै।
कांधे मूंज जनेऊ साजै।

संकर सुवन केसरीनंदन।
तेज प्रताप महा जग बन्दन।।

विद्यावान गुनी अति चातुर।
राम काज करिबे को आतुर।।

प्रभु चरित्र सुनिबे को रसिया।
राम लखन सीता मन बसिया।।

सूक्ष्म रूप धरि सियहिं दिखावा।
बिकट रूप धरि लंक जरावा।।

भीम रूप धरि असुर संहारे।
रामचंद्र के काज संवारे।।

लाय सजीवन लखन जियाये।
श्रीरघुबीर हरषि उर लाये।।

रघुपति कीन्ही बहुत बड़ाई।
तुम मम प्रिय भरतहि सम भाई।।

सहस बदन तुम्हरो जस गावैं।
अस कहि श्रीपति कंठ लगावैं।।

सनकादिक ब्रह्मादि मुनीसा।
नारद सारद सहित अहीसा।।

जम कुबेर दिगपाल जहां ते।
कबि कोबिद कहि सके कहां ते।।

तुम उपकार सुग्रीवहिं कीन्हा।
राम मिलाय राज पद दीन्हा।।

तुम्हरो मंत्र बिभीषन माना।
लंकेस्वर भए सब जग जाना।।

जुग सहस्र जोजन पर भानू।
लील्यो ताहि मधुर फल जानू।।

प्रभु मुद्रिका मेलि मुख माहीं।
जलधि लांघि गये अचरज नाहीं।।

दुर्गम काज जगत के जेते।
सुगम अनुग्रह तुम्हरे तेते।।

राम दुआरे तुम रखवारे।
होत न आज्ञा बिनु पैसारे।।

सब सुख लहै तुम्हारी सरना।
तुम रक्षक काहू को डर ना।।

आपन तेज सम्हारो आपै।
तीनों लोक हांक तें कांपै।।

भूत पिसाच निकट नहिं आवै।
महाबीर जब नाम सुनावै।।

नासै रोग हरै सब पीरा।
जपत निरंतर हनुमत बीरा।।

संकट तें हनुमान छुड़ावै।
मन क्रम बचन ध्यान जो लावै।।

सब पर राम तपस्वी राजा।
तिन के काज सकल तुम साजा।

और मनोरथ जो कोई लावै।
सोइ अमित जीवन फल पावै।।

चारों जुग परताप तुम्हारा।
है परसिद्ध जगत उजियारा।।

साधु-संत के तुम रखवारे।
असुर निकंदन राम दुलारे।।

अष्ट सिद्धि नौ निधि के दाता।
अस बर दीन जानकी माता।।

राम रसायन तुम्हरे पासा।
सदा रहो रघुपति के दासा।।

तुम्हरे भजन राम को पावै।
जनम-जनम के दुख बिसरावै।।

अन्तकाल रघुबर पुर जाई।
जहां जन्म हरि-भक्त कहाई।।

और देवता चित्त न धरई।
हनुमत सेइ सर्ब सुख करई।।

संकट कटै मिटै सब पीरा।
जो सुमिरै हनुमत बलबीरा।।

जै जै जै हनुमान गोसाईं।
कृपा करहु गुरुदेव की नाईं।।

जो सत बार पाठ कर कोई।
छूटहि बंदि महा सुख होई।।

जो यह पढ़ै हनुमान चालीसा।
होय सिद्धि साखी गौरीसा।।

तुलसीदास सदा हरि चेरा।
कीजै नाथ हृदय मंह डेरा।।

दोहा :

पवन तनय संकट हरन, मंगल मूरति रूप।
राम लखन सीता सहित, हृदय बसहु सुर भूप।।


Hanuman Chalisa Lyrics In English

Shri Guru Charan Sarooja-raj

Nija manu Mukura Sudhaari

Baranau Rahubhara Bimala Yashu

Jo Dayaka Phala Chari

Budhee-Heen Thanu Jannikay

Sumirow Pavana Kumara

Bala-Budhee Vidya Dehoo Mohee

Harahu Kalesha Vikaara…

Jai Hanuman gyan gun sagar

Jai Kapis tihun lok ujagar

Ram doot atulit bal dhama

Anjaani-putra Pavan sut nama…

Mahabir Bikram Bajrang

Kumati nivar sumati Ke sangi

Kanchan varan viraj subesa

Kanan Kundal Kunchit Kesh

Hath Vajra Aur Dhuvaje Viraj

Kaandhe moonj janehu sajai

Sankar suvan kesri Nandan

Tej prataap maha jag vandan…

Vidyavaan guni ati chatur

Ram kaj karibe ko aatur

Prabu charitra sunibe-ko rasiya

Ram Lakhan Sita man Basiya

Sukshma roop dhari Siyahi dikhava

Vikat roop dhari lank jarava

Bhima roop dhari asur sanghare

Ramachandra ke kaj sanvare…

Laye Sanjivan Lakhan Jiyaye

Shri Raghuvir Harashi ur laye

Raghupati Kinhi bahut badai

Tum mam priye Bharat-hi-sam bhai

Sahas badan tumharo yash gaave

Asa-kahi Shripati kanth lagaave

Sankadhik Brahmaadi Muneesa

Narad-Sarad sahit Aheesa…

Yam Kuber Digpaal Jahan te

Kavi kovid kahi sake kahan te

Tum upkar Sugreevahin keenha

Ram milaye rajpad deenha

Tumharo mantra Vibheeshan maana

Lankeshwar Bhaye Sub jag jana

Yug sahastra jojan par Bhanu

Leelyo tahi madhur phal janu…

Prabhu mudrika meli mukh mahee

Jaladhi langhi gaye achraj nahee

Durgaam kaj jagath ke jete

Sugam anugraha tumhre tete

Ram dwaare tum rakhvare

Hoat na agya binu paisare

Sub sukh lahae tumhari sar na

Tum rakshak kahu ko dar naa…

Aapan tej samharo aapai

Teenhon lok hank te kanpai

Bhoot pisaach Nikat nahin aavai

Mahavir jab naam sunavae

Nase rog harae sab peera

Japat nirantar Hanumant beera

Sankat se Hanuman chudavae

Man Karam Vachan dyan jo lavai…

Sab par Ram tapasvee raja

Tin ke kaj sakal Tum saja

Aur manorath jo koi lavai

Sohi amit jeevan phal pavai

Charon Yug partap tumhara

Hai persidh jagat ujiyara

Sadhu Sant ke tum Rakhware

Asur nikandan Ram dulhare…

Ashta-sidhi nav nidhi ke dhata

As-var deen Janki mata

Ram rasayan tumhare pasa

Sada raho Raghupati ke dasa

Tumhare bhajan Ram ko pavai

Janam-janam ke dukh bisraavai

Anth-kaal Raghuvir pur jayee

Jahan janam Hari-Bakht Kahayee…

Aur Devta Chit na dharehi

Hanumanth se hi sarve sukh karehi

Sankat kate-mite sab peera

Jo sumirai Hanumat Balbeera

Jai Jai Jai Hanuman Gosahin

Kripa Karahu Gurudev ki nyahin

Jo sat bar path kare koyi

Chutehi bandhi maha sukh hoyi…

Jo yah padhe Hanuman Chalisa

Hoye siddhi sakhi Gaureesa

Tulsidas sada hari chera

Keejai Nath Hridaye mein dera…

Keejai Nath Hridaye mein dera…

Pavan Tanay Sankat Harana,

Mangala Murati Roop…

Ram Lakhana Sita Sahita

Hriday Basahu Soor Bhoop

हनुमान चालीसा गोस्वामी तुलसीदास के द्वारा लिखी गयी है। इसका पाठ करने से भूत प्रेत, बुरी शक्तियाँ, एवं शनि देव की द्रिष्टि नहीं पड़ती। एक बार राम भक्त हुनमान जी ने शनि देव की जान बचाई थी। तब शनि देव ने यह कहाँ था की वे हनुमान जी के भक्तो पर अपना प्रभाव काम रखेंगे।

अतः हनुमान चालीसा पढ़ने के बहुत सारे फायदे है। Bajrangbali तारण हार है, ज्ञान का सागर है, चतुर है, बलशाली है। और सबसे महत्व पूर्ण उन्हें किसी का भी दुःख देखा नहीं जाता। हमारा आपसे आग्रह है की आप नियमित रूप से हनुमान चालीसा का पाठ करे। आशा करते है आपको Hanuman Chalisa in Hindi पोस्ट पसंद आया होगा। Hanuman Chalisa Lyrics In Hindi PDF

हनुमान चालीसा का पाठ क्यों करना चाहिए?

हनुमान जी संकट मोचन है वो भक्तो पर आए संकटो को हर लेते है। अर्थात हमारी मुसीबतो से रक्षा करते है। बुरी शक्तियाँ हमारा कुछ नहीं बिगाड़ पाती। इसलिए हमे इसका पाठ करना चाहिए।

हनुमान चालीसा कब पढ़ना चाहिए?

अगर आप प्रतिदिन इसका हनुमान चालीसा का पाठ करना चाहते है तो नाहाने के बाद भोजन के पूर्व आप इसका पाठ कर सकते है। अगर आप विवेश दिनों पर करना चाहते है तो आप अष्टमी और नवमी को इसका पाठ कर सकते है।

हनुमान चालीसा दिन में कितनी बार पढ़ना चाहिए?

दिन में तीन बार पढ़ने से ज्यादा लाभ होगा।

Leave a Comment